✔  Een duurzame Keuze
✔ Met liefde gemaakt en feestelijk verpakt
✔ Niet tevreden geld terug garantie
✔ Voor 21:00 besteld, morgen verzonden

Ik ben twee en ik zeg nee

October 13, 2021

Wist jij dat het juist een heel goed teken is wanneer je kindje nee zegt? Toch is het voor veel ouders een pittige fase. Daarom geef ik je graag wat tips hoe hier mee om te gaan, zodat je het voor zowel je zelf, als je kindje leuk kunt houden.

Ook Sophie zit sinds een paar weken in de NEE – fase. Ik moet toegeven, af en toe vind ik dat aardig pittig. Want ook hier eindigt een NEE soms in een complete meltdown. Toch vertelde Sophie haar juf dat deze fase juist een super goed teken is. Onze kleine meid leert op deze manier haar eigen grenzen aan te geven en voor zichzelf op te komen.

Toen had ik toch wel een momentje van trots hier!

Op mijn instagramaccount @sophies.favorites vroeg ik mijn volgers vorige week naar hoe zij omgaan met de NEE-fase. Hier werd massaal op gereageerd, en uiteraard deel ik deze tips heel graag met jullie.

Handige tips voor het omgaan met de NEE – Fase

  • Laat je kindje zoveel mogelijk zelf doen. Die kleine dreumesen van ons kunnen vaak al zo veel meer dan dat wij denken. Laat ze eens zelf proberen met een vork of lepel te eten, of het doosje rozijntjes open te maken. Dit is ook nog eens super goed voor de ontwikkeling, en dat trotse koppie wanneer het lukt geeft toch een heerlijk gevoel. Hebben ze hulp nodig, dan vragen ze het echt wel aan je. En zo niet, dan ruimen wij na afloop met liefde de rotzooi op ;-)!

  • Geef je kindje een keuzemogelijkheid. Je kindje krijgt hierdoor het gevoel dat hij of zij het zelf mag bepalen en geeft een gevoel van autonomie. Dus in plaats van een appel of een banaan te geven, vraag je kindje eens, wil je een appel of een banaan? Wedden dat jou kindje zonder tegenstribbelen een keuze zal maken.

  • Geef je kindje voldoende ruimte voor zijn of haar emotie. Hoe vaak horen (of misschien zeggen) we wel niet de zin: “je hoeft toch niet te huilen, er is toch niets aan de hand?”. Dat wij een roze beker geven, terwijl je kindje liever de groene beker had gehad, klinkt voor ons als iets heel kleins, terwijl dit voor jouw kindje op dat moment het einde van de wereld kan betekenen. Geef je kindje de ruimte om hier verdrietig over te zijn. Zo leert je kindje gelijk dat zijn of haar emotie er mag zijn en het niet erg is om af en toe verdrietig te zijn.

  • Stel duidelijke grenzen. Je kindje heeft behoefte aan duidelijkheid. Nee is dus nee. Er ontstaat verwarring wanneer iets de ene keer wel mag en de andere keer niet. Dit wil je voorkomen want levert bij je kindje vaak een hoop frustratie op.

  • Probeer je zelf eens te verplaatsen in de gedachten van je kindje. Ze zijn nog zo klein, zijn de wereld aan het ontdekken maar worden wel continue blootgesteld aan een enorme hoeveelheid prikkels. Iedere dag weer moeten die kleine hoofdjes dat verwerken.

  • Tot slot: Pick your battles ;-)! Heb jij een super hippe outfit voor je kindje klaarliggen, maar wil hij of zij liever die foeilelijke frozen trui aan? Let it go….!
ik ben twee en ik zeg nee

Liefs van Jane

COMMENTS

PLAATS JOUW REACTIE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PRIVACY POLICY

© sophies favorites