Eerlijk moederschap

August 12, 2021

Waarom maken wij moeders het elkaar zo lastig? Enerzijds Worden we mega onzeker gemaakt door alle instawaardige plaatjes & story’s, Anderzijds veroordelen we elkaar zo gemakkelijk en blijft er nog zoveel onbesproken.

Gister zag ik de mumlife raw tag voorbij komen op het internet, en ook al is deze tag al een paar jaar oud toch wil ik hem graag met jullie delen. Zodat we met elkaar in gesprek kunnen gaan. Want Ja ik durf oprecht te zeggen, moeder zijn is het mooiste wat er is. De onvoorwaardelijke liefde is onbeschrijfelijk. Maar man, af en toe is voel je je als moeder ook gewoon helemaal KUT*.

*Sinds een paar maanden hebben wij een “vloekpotje”. Iedere keer dat vriendlief en ik een scheldwoord gebruiken in het bijzijn van Sophie maken wij een bedrag over naar haar rekening. Leren we het af? Niet echt. Maar ach haar bankrekening wordt zo in ieder geval extra gespekt.

Maar goed terug naar de Mumlife raw tag. Durf jij helemaal eerlijk te zijn over het moederschap? Geef dan antwoord op de volgende vragen en laten we met elkaar in gesprek gaan!  Super leuk als je het mij laat weten wanneer je de tag overneemt en de vragen beantwoord.

BESCHRIJF JOUW DAG ALS MOEDER VANDAAG IN ÉÉN WOORD EN LEG KORT UIT
Planning. Soms vraag ik me af waarom we er überhaupt nog één hebben. Ik weet dat kinderen baat hebben bij rust en regelmaat maar sinds de komst van Sophie staan papa en mama voornamelijk in standje Go with the flow. Papa heeft vandaag vroege dienst (6.00 – 15.00) en ik werk vandaag van 8.00 tot 17.00. Op zo’n dag gaat Sophie naar de opvang. Alleen heeft Sophie al een paar dagen hoge koorts dus blijft ze lekker thuis om uit te zieken. Gelukkig is oma vandaag vrij dus die past de ochtend op Sophie terwijl ik op zolder aan het werk ben. Voel ik me op dit soort momenten schuldig? Ja! Maar ik weet dat ze bij oma in goede handen is. Zo heb ik een paar uur de volle focus op mijn werk, en wanneer Sophie wakker wordt na haar middagslaapje kan ik er weer voor de volle 100% voor haar zijn. Dan werk ik iets korter dan normaal en haar de uren op een later moment in.

WAT IS HET MEEST UITDAGENDE GEDEELTE OM TE CONNECTEN MET ANDERE MOEDERS?
De veroordelingen over en weer. Wat is dat toch met vrouwen en moeders onderling? Elkaar af willen troeven, en het beter (willen) weten. Helemaal in het begin had ik enorm het gevoel dat ik continue verantwoording af moest leggen aan andere moeders waarom ik iets deed. Waarom gaf ik geen borstvoeding? Waarom geef ik af en toe een knijpzakje fruit in plaats van vers fruit? Waarom troost ik Sophie als ze valt, maar stap ik over haar heen wanneer ze hysterisch in het gangpad van de supermarkt ligt omdat ze geen snoepje krijgt? Het heeft even geduurd maar inmiddels leg ik alle goedbedoelde adviezen lekker naast mij neer. Dus mama’s laten we elkaars keuzes respecteren en stoppen met elkaar zo onzeker te maken!

DEEL ÉÉN VRESELIJK POEPMOMENT, DIE HEBBEN WE ALLEMAAL
Ik heb echt een schijthekel aan openbare poepmomenten. Dat je als kersverse ouders net weer voor het eerst lekker op een terrasje zit en je kind tot aan zijn / haar nek toe onder de stront blijkt te zitten. Been there, done that. Zie me samen met de papa van Sophie nog staan op de toiletten. Elkaar vragend aankijkend, oké hoe krijgen we dit schoon. Gelukkig waren we goed voorbereid met een extra setje schone kleren en heeeeeeeeel veeeeeel doekjes.

HOE GA JE OM MET PUBLIEKELIJKE DRIFTBUIEN VAN JE KIND(EREN)?
Het ligt heel erg aan de setting. In een restaurant koop ik Sophie rustig om met een koekje. En is dat koekje op, dan krijgt ze er van mij gewoon nog één. Dan krijg ik van papa een boze blik, want die is het er niet mee eens. Ik merk ook dat ik mijzelf tegenwoordig prettiger voel in een setting met andere ouders en kinderen. Dan voel ik me toch wat minder opgelaten wanneer Sophie het op een krijsen zet.

EERLIJK: HOEVEEL SCHERMTIJD HEEFT JOUW KIND?
Sophie kijkt het liefst de hele dag cocomelon. Ze heeft tegenwoordig alles in de gaten dus wanneer de tv uitstaat geeft ze ons de afstandsbediening als “hint”. Vaak zetten we haar s’ochtends even een half uurtje voor de tv en dan nog een half uurtje voor het avondeten als ze moe begint te worden. Als ze ziek is kijkt ze wat meer.

WAT IS JULLIE MAKKELIJKE GO-TO AVONDMAALTJE WAT JULLIE (TE VAAK) ETEN?
Bloemkoolpizza. Dit staat vaak standaard op het menu wanneer ik geen zin heb om te koken. Het is Sophie haar favoriet en ik probeer het enigszins goed te praten door tegen mezelf te zeggen dat het door de bloemkool in de bodem toch nog enigszins verantwoord is. Moet kunnen toch?

HEB JE VANDAAG GESCHREEUWD, GEHUILD OF HET MOEILIJK GEHAD VANDAAG?
Nee vandaag nog niet. Ik merk dat ik steeds meer geduld krijg en me minder druk probeer te maken. Sowieso schreeuw ik niet tegen Sophie. Tegen vriendlief is het een ander verhaal haha. Maar ook ik heb soms wel eens het gevoel dat het allemaal teveel is of weet het af en toe ook even niet. Mama zijn, met daarnaast een fulltime baan, een eigen bedrijf, iedere avond koken, het huishouden, en een leuke partner willen zijn. Het is ook allemaal niet niets. Tegenwoordig proberen vriendlief en ik de taken in huis zoveel mogelijk te verdelen en ik heb geleerd dat het niet erg is om hulp te vragen. Dit geeft mij een hoop rust waardoor ik een leukere moeder en partner kan zijn.

WAT WAS HET BESTE MOMENT VANDAAG ALS MOEDER?
Wanneer Sophie s ‘ochtends haar armpjes uitstrekt als ik haar uit bed haal geniet ik intens. Ze komt nu ook op een leeftijd waarbij we onderonsjes kunnen hebben samen. Heerlijk samen om iets lachen, of lekker gek doen met z’n tweeën.

WAT IS JE GEHEIME QUILTY PLEASURE OM JEZELF TE BELONEN ALS MOEDER?
Me-time. Het laten doen van mijn nagels of bezoekje aan de kapper zie ik echt als een momentje voor mezelf. Die pak ik ook bewust. Ik merk dat als ik aandacht aan mezelf besteed ik ook veel lekkerder in mijn vel zit. Daar word ik weer een leukere moeder en partner van dus wat mij betreft een win win. Daarnaast haal ik af en toe ook echt wel die reep chocola hoor (of twee). Dat vertel ik natuurlijk niet tegen vriendlief, maar wanneer ik een dag een baalmomentje heb, gaat die reep in één keer op.

HOE VAAK ERVAAR JE SCHULDGEVOELENS ALS MOEDER?
Minder dan voorheen maar ze zijn er nog wel. Met name als Sophie thuis is en ik thuis aan het werk ben. Dan voel ik me schuldig dat ik haar niet de volle 100% aandacht geef. Het is nergens voor nodig want Sophie vermaakt zich prima, en daarna maak ik het uiteraard goed door bewust een momentje samen te creëren. Maar toch blijft het wel een dingetje hoor…  

DEEL EEN DING OVER HET MOEDERSCHAP WAAR MEER OVER GEPRAAT EN GEDEELD ZOU MOETEN WORDEN.
Heb je even? Dat borstvoeding niet altijd lukt, en dat je als moeder niet gefaald hebt wanneer het niet lukt. Dat die roze wolk na de bevalling niet voor iedere mama is weggelegd. Dat je soms best mag balen dat veel spontaniteit door het moederschap is verdwenen. Dat het moederschap soms enorm pittig is en dat het heel begrijpelijk is als je het af en toe ook even niet meer weet. Dat het niet erg is om, om hulp te vragen. En dat het moederschap niet betekent dat je jezelf voor 100 % weg moet cijferen. Want ook jij mag er zijn mama!

Liefs van Jane

COMMENTS

PLAATS JOUW REACTIE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PRIVACY POLICY

© sophies favorites